Czym różni się wartość odżywcza mięsa zwierząt rzeźnych od dziczyzny

Pobierz

Wypływa to przede wszystkim z odmiennych warunków bytowania zwierząt dzikich i domowych.. Mięso wieprzowe i indyka zawiera średnio 0,7 mcg wit B12 w 100g, a mięso kurczaka 0,4 mcg.. Oceny wartości odżywczej produktu można dokonać, posługując się jego gęstością odżywczą, której miarą jest wskaźnik jakości żywieniowej (INQ).. Zawartość tej witaminy w rybach różni się bardzo w zależności od gatunku ryby i waha się od 1 do 24 mcg/100g.Mięso czerwone .. Do tego dziczyzna jest o wiele zdrowsza niż mięso zwierząt rzeźnych.. Wyróżnia się swoistym profilem smakowo .Zapotrzebowanie kobiet na witaminę B12 w ciąży i w okresie karmienia wzrasta o ponad 30%.. Dlatego poleca się ją osobom, które chcą schudnąć.. Polacy wiedzą niewiele o zaletach mięsa dzikich zwierząt.Mięso i przetwory mięsne są przede wszystkim źródłem białka oraz niektórych witamin, zwłaszcza z grupy B. Wartość odżywcza (biologiczna) białka mięsa, jego strawność oraz przyswajalność są dość wysokie.. Mięso jest dla człowieka cennym składnikiem pożywienia, źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej , tłuszczu , w stosunkowo niewielkiej ilości także węglowodanów.1.Skład chemiczny zwierząt rzeźnych.. W skład tej puli wchodzi ok. 40 kg mięsa wieprzowego i jego przetworów, ok. 16 kg mięsa drobiowego, ok. 5 kg mięsa wołowego i ok. 5 kg mięsa ryb.Badania mikrobiologiczne-wykonuje się w wyspecjalizowanych laboratoriach wtedy,gdy zachodzi podejrzenie obecności mikroorganizmów chorobotwórczych Badania Trychinoskopowe-wykonuje się dla wszystkich tusz trzody chlewnej oraz dziczyzny w celu stwierdzenia obecności trychin(włosni) 3.Wartośc odżywcza mięsa Zalezy od jego składu .Mięso zwierząt rzeźnych jest głównym źródłem żelaza hemowego (występującego w postaci hemowej), czyli związanego chemicznie z hemoglobiną, jego nośnikiem jest ferratyna..

Właściwości mięsa zwierząt rzeźnych i dziczyzny 2.5.

Poza pieczeniem do pasztetów stosuje się gotowanie na parze.Dziczyzna jest jednym z najmniej kalorycznych rodzajów mięs - średnia wartość energetyczna dziczyzny różnych gatunków wynosi 120 kcal na 100 g. Mięso z dzika to 108 kcal na 100 g, mięso sarny - 130 kcal na 100 g, a np. w przypadku wieprzowiny współczynnik ten wynosi 300 kcal na 100 g.Mięso - mięśnie szkieletowe uznane za zdatne do spożycia wraz z przylegającymi tkankami: łączną, kostną i tłuszczową oraz takie narządy wewnętrzne, jak: wątroba, nerki, żołądek, ozór, mózg, płuca itp.Określenie stosuje się głównie do ciał różnych gatunków zwierząt ssaków i ptaków, zabitych lub padłych przeznaczonych do konsumpcji.Najsmaczniejsza dziczyzna zwierząt rogatych pochodzi od muflona.. Zanim trafi na nasze stoły, poddawana jest badaniom weterynaryjnym, które wykluczają choroby i dopuszczają ją do obrotu sprzedaży.Dziczyzna, tak popularna w naszym kraju kilka wieków temu, dziś przegrywa z mięsem zwierząt hodowlanych.. ASPEKTY ZDROWOTNE SPOŻYCIA MIĘSA WIEPRZOWEGO Spożycie mięsa w Polsce wynosi statystycznie 65 kg na osobę na rok.. Wskaźnik INQ wyliczany jest dla poszczególnych składników odżywczych; uwzględnia zapotrzebowanie osoby na energię oraz .WARTOŚĆ ODŻYWCZA MIĘSA ZWIERZĄT RZEŹNYCH.. Dzik, czyli mięso zaliczane do dziczyzny, w smaku jest bardzo podobne do wieprzowiny, jednak różni je nieco ostrzejszy, leśny aromat..

Skład chemiczny i wartość odżywcza mięsa i podrobów drobiowych 170 4.4.

Cechy sensoryczne mięsa drobiowego 169 4.3.. Średnia wartość energetyczna dziczyzny kształtuje się na poziomie 115 kcal.. Mięso młodych sztuk nie smakuje baraniną, jest bardzo delikatne i soczyste.. Drób 167 4.1.. Dla porównania 100g mięsa zwierząt hodowlanych dostarcza przeciętnie 130-570 kcal.. Do mięsa czerwonego zaliczyć można: wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę, baraninę, jagnięcinę, koninę, dziczyznę, mięso osła, kozinę.Dziczyzna jest zdecydowanie chudsza od mięsa zwierząt rzeźnych.. Wołowina jest mięsem średnio kalorycznym - wartość kaloryczna wołowiny zależy od tego, ile jest w niej tłuszczu.Dziczyzna - z czym to się je?. Kolor dziczyzny, w porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych, charakteryzuje się .Dzik.. Mięso zwierząt dziko żyjących charakteryzuje się wysoką zawartością białka (ok. 17-24%), a niską zawartością tłuszczu (0,3-8%) i .W Polsce zwierzęta łowne nie cieszą się dobrą reputacją wśród rolników ze względu na szkody jakie powodują na gruntach rolnych.. Podział tusz zwierząt i dziczyzny na komponenty kulinartne oraz ich użycie 2.8.. A warto włączyć ją do swojego jadłospisu, bo wyjątkowe walory smakowe to tylko jedna z cech charakterystycznych dziczyzny..

Przetwory z mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów 162 3.4.1.

Przeciwnie do mięsa białego cechuje się większą zawartością mioglobiny oraz tkanki tłuszczowej.. Można w nim znaleźć takie cenne dla zdrowia pierwiastki jak magnez, żelazo czy fosfor.. a)woda-duża jej zawartość w mięsie powoduje zmniejszenie jego trwałości.Jej ilość zależy od: - wieku - stopnia utuczenia - rasy zwierzęcia b)białka - proste (albuminy,globuliny,skleroproteiny [kolagen,elastyna]) - złożone (hemoglobina [barwnik krwi] mioglobina [barwnik mięśni] c)tłuszcze-występują w ilości 0,5-50%.Najwięcej zawiera .Mięso dziczyzny pod wieloma względami różni się od mięsa zwierząt rzeźnych.. Wybierając mięso, należy pamiętać, że kaloryczność różnych rodzajów mięsa znacznie różni się od siebie.Wartość odżywcza artykułu spożywczego zależy od zawartych w nim składników odżywczych oraz energii..

Wartości odżywcze dziczyzny.

Ten rodzaj mięsa cechuje się ciemniejszym zabarwieniem, bardziej zbitą struktura oraz większą ilością powięzi i tkanek.. Podział i charakterystyka drobiu 168 4.2.. Mięso i produkty mięsne o małej zawartości tłuszczu, np. polędwica, niektóre podroby i chude wędliny drobiowe natomiast odznaczają się kilkakrotnie mniejszą gęstością energetyczną (około 110-120 kcal/100 g).. Ich produkcja i zastosowanie jest takie samo jak potraw sporządzanych z mięsa zwierząt rzeźnych.. Dojrzewanie mięsa 2.7.. Wykorzystanie wędlin w produkcji gastronomicznej 165 Rozdział 4.. W Polsce uzyskuje się około 12-14 tys. ton tego mięsa rocznie, przeważnie od dzików, danieli, saren i jeleni.. Przechowywanie i utrwalanie mięsa 2.6.. Z dzika można przyrządzić bardzo wiele przysmaków, np. grochówkę myśliwską, gulasz, zrazy z dzika, żeberka z dzika, zupę z dzika, kiełbasę, szynkę, a nawet steki i pyzy nadziewane mięsem z dzika.3 Recenzenci: mgr inż. Edyta Jamróz mgr inż. Krystyna Maj Opracowanie redakcyjne: mgr inż. Ewa Superczyńska Konsultacja: dr Justyna Bluszcz Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 512[02].Z2.05 Sporządzanie i ekspedycja potraw z mięsa zwierząt rzeźnych oraz dziczyzny zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu kucharz.Wołowina należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych, o czym decyduje podstawowy skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych.. Warto jednak zauważyć, że zwierzyna łowna to nie tylko problem, ale również źródło wartościowego mięsa.Wartość odżywcza dziczyzny.. Jest pozyskiwana z upolowanych zwierząt żyjących dziko, takich jak sarny, dziki czy jelenie.. Obróbka wstępna drobiu 171 4.4.1.Ponadto dania z dziczyzny serwuje się w uznanych restauracjach, w formie smacznych i jednocześnie droższych potraw.. Wyraźnie widać, że dziczyzna naprawdę jest bardzo cennym dla ludzkiego organizmu .Sporządza się z nich kotlety panierowane lub sauté, filety, steki i szaszłyki.. Mięso dzika ma nieco więcej tłuszczu, ale za to jest szczególnie soczyste i dużo chudsze od mięsa wieprzowego.. Podobnie kształtuje się ich wartość odżywcza i strawność.. Zależą one jednak w dużym stopniu od sposobu żywienia zwierząt rzeźnych, części tuszy oraz od sposobu przechowywania i przygotowywania gotowych potraw.Na podstawie art. 32 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:2.3.. Dobór techniki wykonania potrawy w .Wartość odżywcza dziczyzny.. Dziczyzna to mięso, którego smaku i wartości odżywczych nie da się porównać z żadnym innym mięsem.. Coraz częściej zwierzyna gruba poszukuje pożywienia na polach uprawnych, a ich wzrastająca populacja nie sprzyja zniwelowaniu problemu.. Mięso ze zwierzyny łownej posiada wiele wartości odżywczych.. Ponadto zawiera dużo białka, które jest bogate w aminokwasy egzogenne, a także witaminy z grupy B, wapń, fosfor, magnez i żelazo..


wave

Komentarze

Brak komentarzy.
Regulamin | Kontakt